Czy laktoza szkodzi zdrowiu?
Czy rzeczy bez laktozy są zdrowsze? Czyli wszystko o nietolerancji laktozy.

Nietolerancja laktozy
Nietolerancja laktozy to powszechne schorzenie, w którym organizm nie jest w stanie w pełni strawić laktozy. Jest to cukier występujący w mleku i produktach mlecznych. Może to prowadzić do różnych objawów, takich jak wzdęcia, gazy, ból brzucha i biegunka. Objawy te pojawiają się po spożyciu pokarmów zawierających laktozę. Dla osób cierpiących z powodu nietolerancji tego cukru, stosowanie produktów pozbawionych go, może w dużej mierze ułatwić życie.
Co w innych przypadkach?
Jeśli jesteś osobą, która trawi produkty mleczne bez problemu, nie masz wskazań do stosowania wersji “bez laktozy”.
Typowe objawy przy nietolerancji laktozy
Objawy nietolerancji laktozy mogą się znacznie różnić w zależności od osoby i mogą być wywołane przez różne ilości spożycia laktozy. Niektórzy ludzie mogą być w stanie tolerować pewne ilości laktozy. Inni mogą doświadczyć objawów nawet przy bardzo małych ilościach.
Niektóre z objawów nietolerancji laktozy:
- Bóle brzucha i wzdęcia – po spożyciu produktów mlecznych mogą być odczuwane bóle brzucha, dyskomfort w brzuchu i wzdęcia.
- Gazy – spożyciu produktów laktozowych towarzyszą często gazy.
- Biegunka – osoba z nietolerancją laktozy może doświadczać biegunek.
- Nudności – odczuwać można nudności po spożyciu produktów mlecznych.
- Zgaga – pojawiać się może zgaga skorelowana ze zjedzeniem produktów bogatych w laktozę.
- Skurcze jelitowe – osoby z nietolerancją laktozy mogą odczuwać skurcze jelitowe po spożyciu produktów mlecznych.
Dieta w nietolerancji laktozy
Dieta osób z nietolerancją laktozy powinna skupiać się na ograniczaniu pokarmów zawierających laktozę. Mleko i niektóre produkty mleczne, takie jak ser, jogurt i lody, są głównymi źródłami laktozy w diecie. Podczas fermentacji produktów mlecznych spora ilość laktozy znika, a więc naturalne produkty mleczne fermentowane powinny być dobrze tolerowane przez osoby z nietolerancją. Bądźmy jednak czujni na reakcję naszego organizmu po spożyciu danego produktu, a także czytajmy składy. Laktozę można znaleźć w wielu innych gamach produktów, takich jak chleb, płatki śniadaniowe, żywność przetworzona, gotowe mieszanki do owsianek czy suplementy i leki. Jeżeli tolerujemy jej niewielkie ilości, musimy się uczulić i zachować czujność podczas zakupów.
Alternatywy dla mleka
Na szczęście istnieje wiele alternatyw dla mleka i produktów mlecznych, które są dostępne na rynku. Znajdziemy między innymi napoje migdałowe, sojowe, owsiane, kokosowe i wiele innych. Nadają się do przygotowywania potraw i spożywania na surowo. Smakowo różnią się jednak od mleka krowiego, dlatego tu warto poszukać idealnej alternatywy dla siebie. Dostępne mamy również mleko i produkty mleczne bez laktozy. Zawierają one enzym zwany laktazą, który pomaga rozłożyć laktozę, dzięki czemu są łatwiejsze do tolerowania przez osoby z nietolerancją laktozy. Ważnym aspektem jest w tej diecie wapń, ponieważ zdarza się, że osoby z nietolerancją laktozy unikają całkowicie produktów mlecznych. Nie musimy się tych produktów obawiać, a nawet warto zatrzymać ich pewną ilość w diecie ze względu na to, że są dobrym źródłem tego pierwiastka. Wybierając produkty roślinne z kolei, czytaj etykiety i wybieraj te wzbogacane w wapń. Dostępny jest również suplement z enzymem laktazą, który pomaga w trawieniu laktozy. Może stanowić to rozwiązanie na czas wakacyjny, gdzie ciężej jest przestrzegać diety bezlaktozowej.
Podsumowując…
Podsumowując, nietolerancja laktozy to stan, w którym organizm nie jest w stanie w pełni strawić laktozy. Objawy mogą być różne, a dieta powinna skupiać się na ograniczaniu pokarmów zawierających laktozę. Mleko i produkty mleczne bez laktozy, jak również alternatywy w postaci napojów czy jogurtów roślinnych, są szeroko dostępne i mogą być stosowane jako zamiennik. Warto skontaktować się dietetykiem, aby upewnić się, że dostarczasz w diecie wystarczającą ilość wapnia i innych ważnych składników odżywczych z innych źródeł.